Saulės aktyvumas. Ką reikėtų žinoti?

 

Saulės akyvumo periodiškumas

 Aktyvūs reiškiniai Saulės paviršiuje kartojasi pastoviu ciklu, kuris lygus 11,2 metų. Paskutinis akyvumas buvo 2008 metais.

Praėjus 11 metų, 2017 m. rugsėjo 6 d., NASA pastebėjo du vienas paskui kitą sekusius įspūdingus Saulės žybsnius, mūsų planetos link iššovė dvi elektringų Saulės plazmos dalelių ir elektomagnetinių bangų salvės. Tai buvo didžiausi sprogimai Saulėje, kurios plazmos kilpos buvo dešimtis kartų didesnės už Žemę.

Plazmos dalelės pasiekė Žemę iš rugsėjo 7 d. į 8 d. Elektringų Saulės dalelių srautas, kitaip vadinamas Saulės vėju, pasiekęs Žemę ir  „atsitrenkęs“  į jos magnetinio lauko skydą rugsėjo 8 – osios naktį sukėlė itin stiprią geomagnetinę audrą ir įspūdingą šiaurės pašvaistės pasirodymą.

Saulės aktyvumo metu stiprėjant Saulės vėjui, sutrinka Žemės magnetinis laukas, kyla magnetinės audros. Dėl to sutrinka kompasai, trūkinėja radijo ryšys, gali būti pažeisti dirbtiniai Žemės palydovai, sustiprėja pavojus ir astronautams. Kosminės dalelės gali net sukelti iškrovas elektros linijose, gali išsijungti aukšto dažnio radijas ir sutrikti mažo dažnio navigaciją.

Saulės aktyvumo poveikis sveikatai

Saulės vėjas, sukeldamas Žemės magnetinio lauko svyravimus, stipriai veikia žmonių savijautą bei sveikatą.

Saulė astrologijoje siejama su gyvybinę energiją, širdimi, kraujotaka, kraujo spaudimu. Todėl nieko nuostabaus, kad dėl Saulės akyvumo atsirandančių magnetinių audrų žmonės pradeda skūstis pablogėjusia savijauta. Tokiu metu padažnėja širdies ritmo sutrikimų, dusulio priepuolių, gali pakilti aukštas kraujo spaudimas.

Lėtinių ligų turintiems žmonėms patariama papildomai išgerti kraują skystinančių vaistų, taip pat raminamųjų, nes dėl neeilinių Žemės magnetinio lauko svyravimų gali kilti nervinė įtampa, o didėjant jai, sutrikti kraujospūdis.

Sveiki žmonės turėtų vengti didelės fizinės ir psichologinės įtampos sukeliančių darbų. Nepatartina tokiu metu ilgai sėdėti sulenktomis kojomis, nes tokioj padėtyje padidėja pavojus susidaryti trombui.

Saulės akyvumo poveikis gali būti juntamas net kelias savaites. Neretai jis pasireiškia ir nuovargiu. Todėl vertėtų daugiau ilsėtis, leisti laiką užsiimant malonia veikla ar pramogaujant.

Magnetinių audrų metu žmonių elgesys dažnai būna neadekvatus ir tai gali atsiliepti santykiams. Pvz: gali kilti noras dominuoti, susireikšminti, galime pernelyg jautriai reaguoti į kritiką, netgi tapti įžulūs. Tokiu metu labai svarbu išlaikyti pozityvumą, rodyti rūpestingumą aplinkiniams, džiuginti savo mylimuosius ir vaikus.

Saulės aktyvumas gali pasitarnauti mums ir pozityviai, suteikdamas nemažai energijos mūsų savirealizacijai, saviraiškai. Šiuos laikotarpius galime išnaudoti nukreipiant dėmesį į savo tikslų, ambicijų, planų ar projektų realizavimą. Tinkamai pasiruošus, galime atverti naujas saviraiškos galimybes ir netgi stulbinančiai pakeisti savo gyvenimą teigiama linkme.